Září 2012

Ahoj!

14. září 2012 v 19:33 | Lilana |  News
Ahojte, začalo školské obdobie a nemá čas pridávať príspevky všetko pôjde pomaly a hlavne sa snažím o novy desing aby moja stránka nejak vyzerala tento desing je len tak na začiatok no spomenula som si neskoro na vytvorenie blogu asi som mala začať skôr ale nevadí dúfam že moju stránku budete v budúcnosti navštevovať.


Ďakujem za návštevnosť ako zatiaľ takú akú mam
s pozdravom Lilana.


Japonská záhrada

9. září 2012 v 12:49 | Lilana
Japonská záhrada je charakteristický typ okrasnej záhrady. Svoj pôvod má v Číne odkiaľ ju postupne prijali za svoju a rozvinuli v Japonsku, ale postupom času expandovala aj do iných oblastí.
Charakteristické pre ňu je maximálna využitie voľného priestoru, čo má pôvod v malom množstve dostupných pozemkov v oblasti jej pôvodu, a snaha o rešpektovanie prírody. Typickou súčasťou japonskej záhrady sú bonsaje, ktoré sa vystavujú pred samotnou scenériou, aby ich perspektíva včlenila do scény.
V japonskej záhrade sa nachádzajú početné prvky živej i neživej prírody.


Sushi

9. září 2012 v 12:26 | Lilana
Suši je tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou a z rôznorodých surových alebo tepelne upravených surovín. Ryža sa uvarí do mäkka a za rýchleho ochladenia sa zmieša s ochutenou zmesou octa a vody. Po vychladnutí tejto základnej ingrediencie sa z nej tvaruje základ pre suši.
Japonské slovo suši (-zuši) pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Jeho význam sa časom skonkretizoval a označuje kombináciu octom ochutenej ryže s inými surovinami.
Charakteristickou surovinou sú hlavne surové ryby (tuniak, losos, makrela) a ikry, plody mora (krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky, kraby), zelenina (uhorka, mrkva, avokádo), vaječná omeleta, ale aj tofu alebo huby (šiitake).
Treťou základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu väčšiny druhov suši sú plátky morských rias nori.
Malé reštaurácie špecializované na podávanie suši sa v Japonsku nazývajú sušija.


Tofu

9. září 2012 v 11:55 | Lilana
Tofu je jedlo vyrábané zrážaním sójového mlieka pomocou solí, enzýmov alebo kyselín. Jednotlivé zrážadlá obohacujú nimi vyrobené tofu o špecifické látky. V niektorých publikáciách sa stretneme aj s variantmi názvu toufu alebo tou-fu.
Tofu pochádza z Číny, kde sa začalo vyrábať už pre 2000 rokmi. V 7. storočí sa jeho znalosť rozšírila aj do Japonska. V oboch krajinách, rovnako aj vo Vietname, Kórei a Thajsku patrí dodnes k tradičným jedlám.Tofu má málo kalórií, je bohatým zdrojom železa a neobsahuje žiadny cholesterol. Podľa použitého zrážadla môže byť bohaté aj na vápnik a horčík.


Mladík chodiaci schválne ako opica

5. září 2012 v 17:48 | Lilana
V Japonsku nedávno média našli zvláštneho 29 ročného mladíka, ktorý sa nikto nevie prečo, rozhodol chodiť ako opica. Chôdza pripomínajúca opicu je pre neho záľubou aj podivným životným poslaním. Chodí tak po ulici, ale aj vo vlastnom dome. Keďže už mal neraz problémy s tým, že ho zastavovala polícia, prečo takto chodí, alebo rôzni ľudia, presunul sa do lesa. Ako pochopil už v prvý deň, ani les nie je bezpečné miesto. Hneď v prvý deň totiž po ňom strieľal muž, ktorý si ho splietol s divým prasaťom.
Kenichi Ito behá ako opica, hýbe sa tak a ďalej svoje "umenie" zdokonaľuje. Vlastní zápis v Guinessovej knihe rekordov za 100 metrov odbehnutých v opičej chôdze do 20 sekúnd. Pri pohľade na jeho skrútený chrbát sa divíme, že vôbec prežil bez väčších zdravotných ťažkostí. Problémy s krkom, zvieračom, a kĺbami mu očividne žiadne nehrozia. Víťazí vôľa a chuť byť iným. Na videozázname sa snaží dokonca vycvičiť beh ako pes. Možno však zabudol na to, že príroda každému udelila rôznu dĺžku končatín, rôzne kĺby, svalovinu a hlavne inak stavané kosti. Chcieť sa podobať na psa by teda chcelo úplne iné bedrové kĺby, svalstvo a úplne inú kostru.

Zdroj: zaujimavosti.net

Od vás

3. září 2012 v 13:19 | Lilana
Diplomek za spriatelenie od Beepinky Ďakujem



Ďakujem Klarinqqqa Smějící se


Od mňa

3. září 2012 v 13:12 | Lilana
Najnovší

Diplom

3. září 2012 v 13:08 | Lilana

Ramen

2. září 2012 v 12:48 | Lilana
Ramen je výdatná japonská rezancová polievka pôvodom z Číny. Rezance sú zaliate silným vývarom s masovou chuťou a doplnené bravčovým mäsom, vajcom na tvrdo a často radom ďalších prísad (sušené huby, morské riasy nori, wakame alebo kombu, sójová omáčka, miso, atď). Podľa použitého typu rezancov sa rozlišujú dva hlavné druhy ramen - ramen udon (širšie bielej pšeničnej rezance), a ramená soba (tenké tmavšie ražnej alebo pohánkovej rezance).
U polievky ramen je výrazná tzv chuť "piateho typu", nazvaná svojím japonským objaviteľom Umami ("lahodná chuť"), ktorú ako prvý identifikoval v roku 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda z Tokyo Imperial University. V Japonsku takmer každé mesto a prefektúra má svoj špecifický recept na ramene. Napr. typickým rameno s pastou miso je preslávené Sapporo - hlavné mesto severného japonského ostrova Hokkaidó. Rameno je však obľúbený aj v rade ďalších krajín sveta.

Diplom pre Beepinka

2. září 2012 v 11:48 | Lilana