Japonské stravovanie

2. prosince 2013 v 9:00 | Yumi | ゆみ
"Hara hachi bunme" v preklade znamená "Jedz len toľko, aby si bol sýty na 80 percent", predstavuje jedno z tajomstiev japonského štýlu stravovania. Svedčí o tom aj fakt, že pokiaľ u nás ľudia čoraz viac trpia na problémy s nadváhou, cukrovku a ochorenia srdca, či krvného obehu, Japonsku sa tento problém akosi vyhýba.


Tajomstvo tkvie vo všestrannom a čerstvom domácom jedálničku. Sedem tajomstiev japonského stravovania:



1. Tajomstvo
Zdravé prísady:
V japonskej kuchyni sa používa prevažne zelenina, sója, ryža a ryba a len veľmi málo mäsa. Namiesto živočíšneho tuku a priemyselne upravených olejov varia Japonky s olejom pozostávajúcim z rybieho tuku a morských plodov.


2. Tajomstvo
Skrášľujúca príprava:
Zdravé produkty japonskej kuchyne sa dusia, paria a grilujú. Japonci totiž jedia oveľa menej spracované a upravené potraviny ako Európania a Američania.

3. Tajomstvo
Rozmanitosť:
Štúdia vypracovaná na 200 starších japonských ženách ukázala, že týždenne jedia viac ako 100 rôznych potravín. Pre porovnanie - pri typicky európskom stravovaní je to približne 30 rôznych potravinových produktov. Namiesto príloh bohatých na uhľohydráty ako sú cestoviny, či zemiaky, nájdete na japonskom tanieri zeleninu. Jedno japonské príslovie hovorí: "Ak skúsiš zjesť niečo, čo si ešte nikdy predtým nevyskúšal, predĺži sa tvoj život o 75 dní". To stojí za tú "ochutnávku", nie? Pozor však - zrejme nemali na mysli nový druh čokolády!

4. Tajomstvo
Menej tukov a zdravšie tuky:
Japonská strava obsahuje v priemere 26 percent tukov, naproti tomu americký štýl stravovania 34 percent tukov. Vysoká konzumácia rýb v Japonsku, ktorá mimochodom predstavuje skoro desať percent celosvetovej spotreby, zaručuje vysokú dávku tukov v podobe Omega 3 kyselín.

5. Tajomstvo
Menšie množstvo:
Od malička sú Japonci navyknutí na porcie, ktoré sú o tretinu, alebo dokonca až o polovicu menšie ako tie v západnom svete. Z toho dôvodu je aj kalorický príjem v Japonsku oveľa menší ako v akejkoľvek inej prosperujúcej krajine. V priemere príjme denne človek v Japonsku asi 2800 kcal, zatiaľ čo Nemec 3500 kcal a Američan 3800 kcal.

6. Tajomstvo
Výdatný začiatok:
Japonky začínajú deň bohatými raňajkami, ktoré sa skladajú zo zeleného čaju, ryže, polievky Miso s tofu a pórom a eventuálne z malej omelety a malého kúsočku lososa.

7. Tajomstvo
Princíp pôžitku:
Pri jednej americkej štúdii vysvitlo, že u japonských žien je pojem jedenie spätý predovšetkým s pôžitkom, zatiaľ čo Američanky dávajú na prvé miesto zdravie a diétu. V Japonsku sa kladie veľký dôraz na efektívny vzhľad jedla, jednotlivé porcie sú starostlivo naaranžované a stolovanie prebieha v kľude a pravidelne.

I keď je zrejmé, že v našich podmienkach sa nedá striktne dodržiavať princíp japonského stravovania, niektoré zvyky východného sveta určite stojí za to osvojiť si.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama